pn | wt | sr | cz | pi | so | nd |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | Pokaż wydarzenia w dniu 3 lipca | 4 | 5 | 6 | |
Pokaż wydarzenia w dniu 7 lipca | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |
Zespół Szkolno-Przedszkolny im. Jana Pawła II w Rudzicy
WARSZTATY W SZKOLE
W dniu 23 kwietnia w naszej szkole gościła przedstawicielka firmy AQUA S.A. pani Ewelina Mazurek. W związku z przypadającym w kwietniu Dniem Ziemi zostały zorganizowane warsztaty z wodą w roli głównej. Sala lekcyjna zamieniła się w laboratorium. W warsztatach wzięli udział uczniowie klas piątych naszej szkoły. Dzieci budowały cząsteczkę wody z jadalnych składników. Następnie pracowały w grupach, aby z użyciem różnych sprzętów, jak najlepiej oczyścić wodę. Ta część warsztatów miała też wymiar ekonomiczny, gdyż każda grupa musiała zdecydować i „kupić” potrzebne urządzenia, które ich zdaniem najbardziej przydadzą się do oczyszczenia wody. Warsztaty przybliżyły uczniom znaczenie wody w przyrodzie, kształtowały postawy ekologiczne skierowane na ochronę zasobów wody, zapoznały z różnymi sposobami uzdatniania wody.
Na przełomie kwietnia i maja klasy I – V wzięły udział w warsztatach w ramach „Programu dla szkół”. Program ten realizowany przez Krajowy Ośrodek Wspierania Rolnictwa wraz z Unią Europejską, ma za zadanie kształtować odpowiednie nawyki żywieniowe u dzieci. W jego ramach dzieci otrzymują porcje warzyw, owoców i produktów mlecznych, jak również uczestniczą w działaniach towarzyszących. Dwugodzinne warsztaty dla każdej z klas były prowadzone przez dietetyczkę, panią Natalię Bromnik, W pierwszej części uczniowie obejrzeli prezentację multimedialną dotyczącą zdrowego odżywiania się, musieli sprostać kolejnym wyzwaniom przygotowanego quizu, aby przejść do praktycznego działania. W tej części warsztatów uczniowie otrzymali gustowne czapeczki i fartuchy kucharzy, aby następnie wspólnie przygotować zdrową przekąskę warzywno-owocową z dodatkiem produktów mlecznych. Prowadząca zwracała uwagę na bezpieczne posługiwanie się narzędziami oraz higienę przygotowania posiłku. Warsztaty zakończyła wspólna degustacja dania. Każde dziecko miało okazję skosztować ekologicznych produktów w postaci mleka bio oraz jabłka. Każda klasa uczestnicząca w warsztatach otrzymała pojemniki do upraw klasowych wraz z nasionami ziół. Posłużą one do założenia mini ogródków na klasowych parapetach. Warsztaty okazały się bardzo wartościowym, atrakcyjnym dla dzieci sposobem zdobywania wiedzy i umiejętności z zakresu zdrowego stylu życia, w tym zdrowego odżywiania się.