Zespół Szkolno-Przedszkolny im. Jana Pawła II w Rudzicy

Przedszkolaki w kuchni molekularnej

W środę 23 kwietnia odbyły się w naszym przedszkolu warsztaty dla dzieci zorganizowane przez Akademię Małego Kuchcika pt. "Kuchnia molekularna".

Podczas warsztatów kuchni molekularnej dzieci przygotowały eksperymenty z wykorzystaniem mroźnych substancji takich jak suchy lód i ciekły azot. 

Uczestnicy warsztatów poznali zjawisko sublimacji suchego lodu, podczas którego wydziela się dwutlenek węgla. Z wykorzystaniem tej substancji napompowali balon i zrobili dużo „ciężkiego dymu” na podłodze. Przedszkolaki zapoznały się także z możliwością wykorzystania suchego lodu w różnych obszarach działalności człowieka. Wspólnie odkryli, że róża wsadzona do suchego lodu zamrozi się i będzie krucha. Na warsztatach wytworzyli także suchą piane i zrobił dymiące soczki.

Wykorzystując ciekły azot dzieci przygotowały dymiące smocze chrupki, podczas jedzenia których wydobywał się dym z nosa i ust. Głównym punktem programu było przygotowanie nitro lodów sorbetowych. Podczas tego zadania dzieci wlewały owoce miksowały oraz mrozły je przy użyciu ciekłego azotu, co pozwoliło przygotować lody w kilka minut.