pn | wt | sr | cz | pi | so | nd |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | Pokaż wydarzenia w dniu 6 maja | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | Pokaż wydarzenia w dniu 15 maja | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Zespół Szkolno-Przedszkolny im. Jana Pawła II w Rudzicy
Przedszkolaki w kuchni molekularnej
W środę 23 kwietnia odbyły się w naszym przedszkolu warsztaty dla dzieci zorganizowane przez Akademię Małego Kuchcika pt. "Kuchnia molekularna".
Podczas warsztatów kuchni molekularnej dzieci przygotowały eksperymenty z wykorzystaniem mroźnych substancji takich jak suchy lód i ciekły azot.
Uczestnicy warsztatów poznali zjawisko sublimacji suchego lodu, podczas którego wydziela się dwutlenek węgla. Z wykorzystaniem tej substancji napompowali balon i zrobili dużo „ciężkiego dymu” na podłodze. Przedszkolaki zapoznały się także z możliwością wykorzystania suchego lodu w różnych obszarach działalności człowieka. Wspólnie odkryli, że róża wsadzona do suchego lodu zamrozi się i będzie krucha. Na warsztatach wytworzyli także suchą piane i zrobił dymiące soczki.
Wykorzystując ciekły azot dzieci przygotowały dymiące smocze chrupki, podczas jedzenia których wydobywał się dym z nosa i ust. Głównym punktem programu było przygotowanie nitro lodów sorbetowych. Podczas tego zadania dzieci wlewały owoce miksowały oraz mrozły je przy użyciu ciekłego azotu, co pozwoliło przygotować lody w kilka minut.